ایران- ارمنستان؛ فصلی نوین در تعاملات راهبردی

ایران- ارمنستان؛ فصلی نوین در تعاملات راهبردی

ایران- ارمنستان؛ فصلی نوین در تعاملات راهبردی

ایران- ارمنستان؛ فصلی نوین در تعاملات راهبردی و تاکید مقامات ایران و ارمنستان بر گسترش روابط دوجانبه، دو کشور را در مسیر یک چشم انداز استراتژیک در روابط تهران- ایروان قرار می دهد و نشان از آغاز فصلی نوین در تعاملات دو کشور دارد.

بی تردید روابط ایران و ارمنستان همواره دوستانه و بااهمیت بوده و با روی کار آمدن دولت نیکول پاشینیان شاهد نقطه عطفی در روابط تهران- ایروان هستیم. مقامات دو کشور آگاه از ظرفیت ها و پتانسیل های دو طرف آشکارا بر توسعه مناسبات در مسیر تعاملات استراتژیک تاکید کرده اند.

سفر اسفند سال گذشته نیکول پاشینیان به ایران،امضای توافق نامه های جدید میان مقامات دو کشور و عزم سیاسی جدی برای توسعه تعاملات نوید فصلی نوین در روابط میان دو کشور را داده است.

پس از استقلال ارمنستان در سال۱۹۹۱ روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ارمنستان و ایران، به تدریج در یک مسیر صعودی و برپایه گفتگوی فعال و همکاری های نزدیک در حوزه های مختلف در حال توسعه بوده است. ارمنستان با حدود ۳۰ هزار کیلومتر مربع مساحت و بیش از سه میلیون نفر جمعیت در منطقه قفقاز با ترکیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان و ایران هم مرز است. این کشور منطقه قفقاز جنوبی به دلیل هم مرز بودن با ایران از اهمیت ویژه ای در مراودات اقتصادی برخوردار بوده و می تواند پلی میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اورآسیا باشد.

در این میان گسترش روابط اقتصادی ایران و ارمنستان  و افزایش سطح تجاری ۳۲۰ میلیون دلاری فعلی اولویت اصلی خواهد بود که در این شرایط حساس در راستای منافع ملی جمهوری اسلامی خواهد بود.  بیشتر حجم مبادلات دو کشور براساس تبادل انرژی است که از جمله این صادرات گاز ایران به ارمنستان و واردات برق از این کشور به ایران بوده است. همچنین برای نمونه بیش از شش هزار تن گوشت طی چهار سال اخیر از ارمنستان به ایران وارد شده است.
مسئله مهم دیگر در روابط دو کشور عضویت ایران در اتحادیه اورآسیا است. عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا امکان استفاده از تعرفه‌های تجاری، فرصت‌های سرمایه‌گذاری و تسهیل روابط اقتصادی با کشورهای اتحادیه را فراهم می‌کند. تراز تجاری ایران با مجموع کشورهای عضو این اتحادیه منفی است اما با عضویت در آن، انتظار می‌رود با تسهیل فرآیند صادرات و ایجاد بازارهای جدید، شاهد بهبود روابط تجاری با اعضای این اتحادیه باشیم.

همکاری با این اتحادیه، امکان ارتباط تجاری با جمعیتی حدود ۱۸۴ میلیون نفری را فراهم می‌کند. جمعیت فعال اقتصادی در منطقه این اتحادیه ۹۴.۳ میلیون نفر هستند و تولید ناخالص داخلی منطقه در مجموع ۱.۹ هزار میلیارد دلار است که ۳.۲ درصد تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می‌دهد.حجم تجارت میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۲۰۱۷ میلادی به ۲.۷ میلیارد دلار رسید.

ایران و ارمنستان همواره روابط خوب و عمیقی داشته اند و مقامات دو کشور از جمله حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان بارها بر توسعه روابط دوجانبه در زمینه های مختلف تاکید کرده اند.

پاشینیان در مصاحبه با هیات رسانه ای از ایران ضمن مهم توصیف کردن اجلاس آتی اورآسیا و نقش آن در گسترش روابط ایروان – تهران گفت: کارهای بسیار زیادی بویژه در حاشیه اتحادیه اورآسیا در دستور کار داریم که در آینده باید انجام شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید